یکشنبۀ بارانی

یکشنبه بارانی – قسمت سی و پنجم: هابانیتا

هابانیتامولینارد – هابانیتا (Molinard – Habanita)

سال تولید: ۱۹۲۱

گروه بویایی: شرقی (Oriental)

عطار: ناشناس اما قاعدتاً از خانواده مولینارد


معمولا با این اشتباه که “کلاسیک” رو مترادف با “قدیمی” یا از مُد افتاده میدونن مواجه میشیم. خود شما که این پست رو دارین میخونین چند بار این اشتباه رو کردین؟ بله کلاسیکها همگی تو زمان قدیم ساخته شدن اما لزوما قدیمی و از تاریخ جا مونده نیستن. یکی از بهترین نمونه هاشون هم عطر هابانیتا از برند فرانسوی مولینارد هست که توی سال ۱۹۲۱ ساخته شده.

مولینارد یکی از قدیمیترین خانواده های عطرساز گراس هست که کارش رو از نیمه ی قرن نوزدهم شروع کرده. این خانواده ی عطرساز بر خلاف خیلی از همسایگانِ هم صنف، هنوز هم مدیریت کار و امورش رو به طور کامل در اختیار داره و به همین دلیل یکی از اصیلترین و قدیمی ترین خانواده های عطرسازی گراس حساب میشه. در سال ۱۸۹۱ زمانی که ملکه ویکتوریای انگلستان برای تعطیلاتی طولانی در گراس اقامت گزیده بود، مرتباً به کارگاه و فروشگاه این برند سر میزنه و همین باعث ترقی این برند از نظر مالی و اعتبار میشه. به همین منوال در سال ۱۹۰۰ اون دکان کوچیک در گراس رو کنار گذاشته و کارخانه ی عطرسازی در پاریس رو خریداری کرده و کاسبی رو رونق میدن.

هابانیتا

در کنار ساخته های متعدد این برند که عموما عطرهای سولیفلور¹ از عطرهای فلورال گرفته تا آبهای معطر، یک عطر نقطه عطف این برند و تاریخ شد و اون عطر هابانیتا هست که در سال ۱۹۲۱ به عنوان عطر خوشبو کننده ی سیگار تولید شده بود. این عطر در ابتدا در یک شیشه ی کوچیک فروخته میشد. مصرف کننده مقداری از این عطر رو به سیگار در حال سوختن مالیده و رایحه ی نفیس و نفس گیری رو در هوا پراکنده میکرد. تو سال ۱۹۲۴ این بازی رو خاتمه میدن و با یک شیشه طراحی شده توسط رنه لالیک این عطر رو به عنوان عطری زنانه به بیرون عرضه میکنن.

هابانیتا

شروع این عطر با رایحه ی منحصر بفردی از مرکبات و نُتهای میوه ای شروع میشد. از فعل گذشته استفاده میکنم چرا که اون رایحه میوه ای رو امروز به سختی میشه توش حس کرد و جاش رو خُنکی شیطنت بار شمعدونی و رایحه پودری بارزی گرفتن. نرولی، برگاموت، شکوفه پرتقال، هلو در لایه اول، رز، ایلانگ ایلانگ، یاس در لایه میانی، و چرم، چوب سندل، اکورد کهربا، وتیور، سدروس و پچولی و وانیل در پایه ی کار قرار داشتن. اساساً قیمت عناصر تشکیل دهنده ی عطر توی همین لیست کوتاهی که ارائه دادم امروز اونقدر بالا هست که باعث بشه برای تغییر فرمول این عطر بی شائبه وارد عمل بشن. این عطر هم اواخر دهه ۸۰ میلادی تغییر فرمول داشته.

عطر امروزی شروعی به شدت پودری و گازدار داره با رگه های الدهیدی و پرتقالی بارز و رایحه ای کهنه اما جوندار و سرزنده که زنانگی و لـَوندی توش موج میزنه. ته بویی چرمی با رگه هایی میوه ای و خشک از دور خودنمایی میکنه و عطر با سـِیری کُند به سمت این فضای پودری و چرمیِ متفاوت قدم برمیداره. اگه بهتون بگم در امتداد این فضای چرمی رایحه گلی کلاسیک و در نهایت فضای چوبی و امبری و خاکیِ آشنایی شکل میگیره که تو خیلی از عطرهای قدیمی زنونه مشترک هست، احتمالا تصور کنین چه عطر ننه ای باید باشه این هابانیتا. تا حدی بهتون حق میدم. سنگین و قدیمی اما جوان و سرزنده هست و قصد پیر شدن و از مُد افتادن نداره. این عطر در زمان خودش یک ساختارشکنی منحصر بفرد و یک انقلاب در ترکیب عطر و اکورد چرم بود که میشه اون رو به نوعی رایحه ای پودری اما عاری از زنبق دونست.

برای بهتر حس کردن فضای این عطر بیایم اون رو اینطوری تصویر کنیم: یک مبل چرمی رو در نظر بگیرین با یک گلدان بزرگ گل پشت سرش. روی این مبل چرمی زنی جوان که به پوستش پودر بچه زده، برهنه در حالی که فقط یک کاپشن چرمی روی شونه هاش انداخته نشسته و داره از هر پُک سیگاری که دود کرده لذت میبره. رایحه ی کلیِ اون فضا میتونه هابانیتا باشه. عطری که بوی زنانگی، بوی گل، بوی چرم، و بویی به شدت پودری میده.


  1. Soliflore به معنی ترکیباتی که محوریت اونها با یک گل هست. مثلا یک عطر یاس یا یک عطر رز
برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

7 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Web Statistics
بستن
بستن

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید