بررسی عطر آکُوا از خانه عطر میکالف: وفادار به وتیور
میکالف – آکُوا (M. Micallef – Akowa)
سال تولید: ۲۰۱۵
کشور: فرانسه
گروه بویایی: چوبی اودیه ای (Woody Spicy)
عطار: ژان کلاود استیه (Jean-Claude Astier) و جفری نژمن (Geoffrey Nejman)
نُتهای برتر: وتیور، پچولی، برگاموت، وانیل، شکوفه مرکبات، گلهای سفید، مشک
فصول استفاده: بهار، پاییز، زمستان
بین برندهای نیش و لوکسی که توی ایران عمومیت دارن برند میکالف (M. Micallef) جایگاه ویژه ای رو از بدو شروع بازار نیش توی کشورمون برای خودش رقم زده. از یک طرف طراحی شیشه های منحصر به فرد خانم مارتین میکالف (Martine Micallef) و از طرف دیگه مدیریت دقیق جفری نژمن (Geoffrey Nejman) روی ترکیبات عطرهاشون، به مخاطب فرصت تجربۀ شناخت کالاهای لوکس رو میده که خصوصیات زیبایی شناسانه ای رو به نمایش میذاره که توی بازار به اصطلاح نیش فقدانش به شدت حس میشه. طی سالها همکاری هنرمندانۀ این دو هنرمند که از سال ۱۹۹۶ شروع به فعالیت کردن، برند میکالف رزومۀ کاری پررنگی رو ساخته که بیش از صد و سی عطر توش جا داره.
ایدۀ ساخت عطر آکُوا از سفری به آفریقا نشات گرفت که اونجا آقای نژمن مواد طبیعی معطر خاصی رو کشف میکنه که بومیان قبیلۀ آکوا از اون برای ساخت یک نوع مرهم و سس ازش استفاده میکردن. به گفتۀ خودش رایحۀ ای پر و پیمون، قدرتمند و گیرا داره و به دلیل ناشناخته بودن اسم این ماده رو محرمانه نگه میدارن. ایدۀ ساخت Akowa هم از همین رازداری قبلیۀ آکوا میاد.
اما برسیم به اصل موضوع. شروع آکوا رایحه ای به شدت دارویی و ترشیده و گرم داره. حس گرماش سریعا ناقوسی رو تو ذهنتون به صدا در میاره. دیویدف زینو، ژووی سایکدلیک، گرلن اریتاژ… آفرین، پچولی! نعنا هندی توی این عطر خیلی متراکم اما روان و سیال و سلیس از بدو شروع آواز میخونه و در کنارش برگاموت غلیظ، اسیدی، روغنی و ترش و آبدار شبیه لیمو توی روغن عطارهای عربی (نظیر لیمو توی آمواژ هومیج) تا انتهای بازی پچولی رو همراهی میکنه.
اونچه توی عطر برای من جذاب هست وفاداری به نُت مرکزی – وتیور – هست. خیلی از عطرهایی که به اسم وتیور میشناسیم معمولا ترکیبی از چند نوع وتیور و بعضی نتهای یدکی هستن که به خصوصیات چوبی یا خاکی وتیور افزوده میکنن. اما وتیور Akowa نوع دیگه ای هست. وتیوری چوبی و خاکی و ناصاف و طبیعی که من توی کمتر عطری دیدم. (برای اشاره به اینکه چقدر این نوع وتیور میتونه نایاب باشه باید عطرهای Les Nez Turtle Vetiver Front و عطر Opus Oils Star F#cker رو تست کنین) رایحه ای کهن و چوبی و نم خورده داره که در کنار پچولی و برگاموت حسی توأم از کهنگیِ زارگونه و جادومأبانه، و لوکس گرایی بی قید و بند و غیررسمی رو به نمایش میذاره. حضور گلهای سفید و شکوفه مرکبات به سبکی عطر و تشدید نیمۀ لوکس گرای عطر کمک میکنه، در حالی که رایحه ای تقریبا خوراکی مانند، دارویی، پـَلـَشت اما کنجکاوی برانگیز که من حدس میزنم از بوچو باشه (خود برند اصرار داره که نیست) حسی سنتی و نامتمدن و غیر اروپایی رو توی ساختار عطر حفظ میکنه.
بوچو (Buchu) گیاهی بومی نواحی جنوب غرب آفریقاست که خصوصیات عجیبی رو به نمایش میذاره. این گیاه رو من چند بار توی عطرهای طبیعی (به خصوص توی Metamorphose Lilas Cuir از برند Nadia Z) تست کردم و هر بار با چهره ای جدید از این بوقلمون رنگارنگ آشنا شدم که نمیذاره تعریفی جامع یا دقیق ازش ارائه بدیم اما در کلیت ماهیتی خوراکی مانند رو تشدید میکنه که توی ترکیب حس احترام و کهنگی رو القا میکنه.
بستر عطر فضای وانیلی واضح و نرمی رو به همراه مشک بازی میکنه که حس آغوشی مهربان رو بهم میده. گرچه فضای چوبی پچولی و وتیور کم کم رنگ باختن و زیر لایه های وانیل مدفون شدن اما همچنان ایفای نقش ماهیت اصلی این عطر به عهدۀ این دو عنصر چوبی شرقی قدرتمند هست؛ وتیور و نعنا هندی.
Akowa روی پوست من موندگاری بسیار بالا و نشر بوی خیلی قدرتمندی داره که بسیار از حد انتظار و حد استاندارد من بالاتر هست. رایحۀ نسبتا گرم و نسبتا خوراکی این عطر که در عین ستبر بودن و استحکام ظرافتهای خوشمزه و چوبی ساده و دعوت کننده ای رو نشون میده، باعث میشه عطری باشه برای تقریبا همه فصول به جز تابستون. عطری که برای ست کردن با لباستون ممکنه کمی مشکل پیدا کنین. مخصوصا اگر موقع تست قبل از خرید بهش فکر نکرده بودین. چرا که رایحۀ کنجکاوی برانگیز و دلربایی داره که سریعا مخاطب پیدا میکنه برای خودش. فقط میتونم بگم این عطر با لباس رسمی و مجلسی برای مجالس رسمی کلا آشتی نمیکنه.
★★★★