بررسی عطر

شنل شماره ۵ تجددخواهی نسل جوان و حفظ میراث معنوی

شنل شماره 5

شنل شماره پنج (Chanel Nº۵) تنها یک عطر نیست، تنها یک عطر مطرح و معروف زنانه هم نیست. این عطر یک انتقلاب، یک جنبش اجتماعی و صفحه ای از تاریخ هست با نگاهی تمامیت خواه به مقولۀ زن با عظمی راسخ برای احیای ارزشهای زنِ اوایل قرن بیستم و فرارش از قرن نوزدهم. زنی که توی لباسهای چندین کیلویی با داربستی فلزی که محدودۀ حرکتش رو کم میکرد طراحی شده بود برای متکّی به مرد بودن و محکوم به تشریفات و تعارفات بی معنی که برای موجه سازی زن ستیزی به اسم آداب و رسوم اجتماعی رایج بودن.

شنل Nº۵ گرچه اولین عطر الدهیدی تاریخ نبود اما به جرات با اسم الدهید اسم خودش رو هم ثبت کرده و نماد صنعت مواد سنتتیک توی دنیای عطر شد. شنل مطمئنا تو حفظ این میراث دوران مدرنیسم و آرت دکو (Art Deco) به شدت دقت کرده که تا امروز تونسته همچنان روی سکوی پرفروشترین عطرهای زنونه نگهش داره. این عطر تناقض جالبی با روحیات امروزی داره که تا امروز به صورت ناگفته و به زبون نیاورده باقی مونده بود و حد فاصل عظیم بین روحیات شنل Nº۵ و روحیات نسل امروزی هر بار با ترفندی پر شده. شنل از الدهیدی پودری و صابونی توی عطرهای زنونه ش استفاده میکنه که امضای شنل محسوب میشه و محرمانه مختص خودشه. چند بار با عطرهای مختلف توی مجموعه Les Exclusifs که مجموعۀ عطرهای نیش شنل حساب میاد شاهد بازسازی روح شنل Nº۵ بودیم که خودش به هضم – هر چند موقت – این عطر کمک کرده. فلنکرهای نه چندان موفق مثل Nº۵ Eau Premiére و Nº۵ Elixir Sensuel هم تا حدی به آداپته کردن ذائقۀ عموم و حفظ ورژن مادر کمک کردن. استفاده از سلبریتی ها (ستاره های مشهور سینمایی یا موزیک) من جمله کاترین دِنووُ (Catherine Deneuve)، نیکول کیدمن، استلا وارن (Estella Warran)، و ائودری تاتو (Audrey Tautou) و اخیرا برد پیت، ترفندی دیگه برای زنده نگه داشتن اسم و میراث معنوی شنل Nº۵ هست که این خانۀ مُد فرانسوی هر از چندی ازش استفاده میکنه. حقیقت اینه که شنل Nº۵ واقعا باب طبع ذائقۀ عموم امروزی، مخصوصا نسل جوان، نیست و این رو شنل به خوبی میدونه. بنابراین برای حفظ ارزشهای این عطر تاریخی و مطابقت اون با روحیۀ نسل جدید بهترین راهکار فلنکری بود که با فضای کلی دنیای امروزی عطر همگن بشه و حاصل این تراکنش Nº۵ L’Eau شد.

________________________________________________________

شنل شماره 5

شنل شماره ۵ لو (Chanel Nº۵ L’Eau)

سال تولید: ۲۰۱۶

کشور: فرانسه

گروه بویایی: گلی آلدهیدی (Floral Aldehyde)

عطار: اولیویه پولژ (Olivier Polge)

 نُتهای برتر: لیمو، آلدهید، مشک، ایلانگ ایلانگ، زنبق، رز

فصول استفاده: بهار، تابستان و پاییز

دنیای امروز محیطی بسیار پیچیده و سریع هست که غفلت کوتاهی میتونه شما رو به شدت از قافله دور نگه داره. در چنین محیطی میل به ساده گرایی شدت میگیره و بازتاب این خواستگاه توی مُد و عطر هم به خوبی دیده میشه. شنل Nº۵ L’Eau عطری هست که از فضای پیچیدۀ نسخۀ مادرش؛ که فرمول بسیار پیچیده ای داره؛ عناصری رو فاکتور میگیره و استخوان بندی اون عطر (زنبق و الدهید) رو با لیمو، گریپ فروت، نتهای گلی خفیف و مُشک به نمایش میذاره. شروعی لیمویی، پودری و صابونی داره که شبیه هیبریدی از شنل Nº۵ و Prada Infusion d’Iris هست. شروعش با رایحۀ روشن و صامت لیمو، بوی پودری زنبق، بوی صابونی الدهید مشهور شنل و کمی حس گزندۀ گـُلی رقم میخوره که توی بطن این فضای گلی شما به راحتی رایحۀ گل ایلانگ ایلانگ که عنصر کلیدی بنیان گُلی شنل شماره ۵ سال ۱۹۲۱ هست رو حس میکنین. منتها توی حالتی بسیار سبک و مه گرفته فقط پردۀ نازکی از رایحۀ قدرتمند این گل شرقی توی این عطر بکار رفته که سبُکی و بی وزنی زنبق و لیمو رو مخدوش نکنه. و اگر میپرسین چه بلایی سر اون بوی وحشی حیوانی مُشک سیوِت (civet) آوردن، خب اون رو هم برداشتن و به جاش از مشک سفید استفاده کردن که حس تمیزی، روشنی و سبکی داشته باشه.شنل شماره 5 به انضمام اینکه یه حس مبهم و ناشناس توی این عطر وجود داره که شباهت بسیار زیادی به حس مشترک عطرهای سری Exclusifs این برند داره. احتمال میدم این حرکت عمدی برای القای حس لوکس گرایی باشه.

خب با این توصیف و با شناخت شنل شماره ۵ احتمالا متوجه شدین که این عطر زمین تا آسمون با مادرش از نظر سبک و سیاق بویایی فرق داره اما جالب اینجاست که کلیت هر دو عطر در حقیقت یکی هست و یه جاهایی به هم نزدیک هستن. منتها اون خشونت شنل شماره ۵ که به صورتتون سیلی میزنه از بین رفته و به جاش حسی لوکس و مُد-گرا پدید اومده. اما خب هر چیزی یه بدلی هم داره دیگه. گرچه موندگای شماره پنج لو روی پوست خیلی خوبه و حدود شش هفت ساعت موندگاری داره، اما وقتی به نشر بوش میرسی میشه گفت بعد نیم ساعت حتی وجود نداره و خیلی نزدیک پوست میمونه. اما خب میشه اینطوری دید که این عطر برای نسل جوان، طرفداران Dua Lipa، مخاطبان اینستگرام و دنیای فانتزی امروز طراحی شده و در مقابل یه دوجین عطر سلبرینی مسخره که بوی تافی، شکر و شکلات و میوه های مصنوعی میدن، این عطر یه سر رو گردن از همه عطرهای تینیجری بالاتره. واقعا پرستیژ شنل رو حفظ میکنه، هر چند بعید میدونم بتونه توی دنیای پویای امروز برای مدت طولانی خدمت کنه.

★★★★

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

  1. چقدر دلم میخواست خود نامبر ۵ و بو کنم
    نه کسی از دوستام داره نه تسترو سمپلشو جایی پیدا کردم
    حتی ازین اسانسای چِرکول که میفروشن جایی پیدا نکردم که حداقل بدونم تو چه مایه هایی هست بوش
    فقط یه حسی بهم میگه ازش خوشت میاد بخرش چشم بسته!!!!!!

    1. شماره ۵ عطر خوبیه اما به نظر من عطر یه خانم امروزی نمیتونه باشه دیگه. خیلی ستبر و حیوانیه اما باز میگم واقعا عطر خوبیه

      1. بالاخره تستش کردم
        اولین چیزی که به ذهنم رسید این بود که یاد شامپو تخم مرغیای داروگر افتادم 🙂
        فقط و فقط یاد تمیزی افتادم یاد کمد لباسای مامان بزرگم
        کاملا موافقم که عطر امروزی نمیتونه باشه ولی به نظرم با توجه به تاریخ تولدش عالی هست
        در کل خوشم اومد ازش ^_^

  2. اصلا بوشو کسی حس کرده وقتی اسپری میکنی؟؟؟!!!!!!!
    هیچ بویی نمیده
    به زوووووووووور یه بویی تو مایه های اینکه دستتو با یه صابون که بوی ملایمی داره شستی احساس میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Web Statistics
بستن
بستن

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید