بررسی عطر Secretions Magnifiques از خانۀ عطر État Libre d’Orange
ایتا لیبغ دوغُنژ – سیکغیسیون مَنیفیک (État Libre d’Orange – Secretions Magnifiques)
سال تولید: ۲۰۰۶
کشور: فرانسه
گروه بویایی: گـُلی اقیانوسی (Floral Aquatic)
عطار: آنتوان لی (Antoine Lie)
نُتهای برتر: الدهید، نت فلز، شیر، نارگیل، جلبک، زنبق، صمغ اوپوپوناکس
فصول استفاده: همه فصول
سالهای اول دانشگاه که بودم طرفدار پر و پا قرص موسیقی متال بودم و عادت داشتم پوتینهای چرمی و لباسهای سیاه بپوشم. یه استایل متداول متال بازهایی که خودشون استعدادی تو موسیقی ندارن اما میخوان که حتما نشون بدن که طرفدار چه نوع موزیکی هستن. میدونین دیگه منظورم چیه. یه روز یکی از دوستان از دانشکده که چند روز پیشش با هم در مورد موسیقی و علایق موسیقایی صحبت کرده بودیم یه سی دی بهم داد که یه اسم نامأنوس روش نوشته بود: Radiohead. لعنتی، صدای خواننده اینقدر رو مخم رفته بود که حس میکردم یه نفر که روی تخت بیمارستان کلی شلنگ و لوله ازش رد شده داره مرثیه میخونه. شاکی نشین، میدونم میدونم! من زیاد از موسیقی سر در نمیارم و حرفه ای هم نیستم اما به عنوان یه مخاطب حق دارم نظرم رو اعلام کنم! حالا قضیه همین عطره. سیکغیسیون منیفیک (به معنی انزال بینظیر)؛ عنوانی بسیار تکان دهنده هست برای یک عطر. البته خود عطر هم که مثل اسمش بسیار جنجالیه و به محض بو کردن احتمالا شما هم سگرمه هاتون تو هم فرو میرن!
برسیم به رایحۀ عطر. با مقادیر عظیمی از رایحه ای دریایی و فلزی و به شدت خون مانند باز میشه که همنشینی نُتهای لاکتونیک (نُت هایی که بوی لاکتوز دارن مثل نان، زردآلو، نارگیل و شیر) در کنار این فضای فلزی و دریایی بویی شبیه بوی چسب مایع داره که حس تهوع به من میده. این حاصل همنشینی اکوردها و نتهای عجیب غریبی هست که حول استخوان بندی الدهیدی چیده شدن تا خلاقیت بی حد و مرز هنرمندی چون آنتوان لی رو به نمایش بذارن. قلب عطر فضایی گـُلی، دریایی شبیه بوی جلبک و آهن و خون داره و ادامه میده تا جایی که زنبق و صمغ اوپوپوناکس به صورتی کاملا متفاوت از اونچه تابحال دیدین پدیدار میشن. همۀ این عناصر طوری کنار هم قرار گرفتن که کانسپت عطر رو ساپورت کنن:
“مثل خون، عرق، اسپرم و آب دهن، سیکغیسون منیفیک عطری هست به همون میزان واقعی که آمیزش جنسی شخص رو به قله های لذت میرسونه. مثل وقتی که خواسته ها و آرزوها بر منطق غلبه میکنن…”
البته شما دقیقا بوی این عناصر انسانی نامبرده رو حس نمیکنین اما رایحۀ فلزی این عطر که خوانشی از خون یا آب دهن به ذهن مخاطب میده، او رو از رویارویی با واقعیت نه چندان دلچسب بویی انسانی مواجه میکنه. بویی که حس میکنین بی نهایت مربوط به عیان و عریانِ انسان هست و جالب اینجاست که روی پوست شما هویت خودش رو بهتر فاش میکنه. به همین سبب برخی مثل من حتی چند ثانیه نمیتونن این عطر رو تحمل کنن، و برخی واقعا ازش لذت میبرن.
در کل سیکغیسیون منیفیک عطری گلی، دریایی و سبز هست که فضایی بسیار وهم انگیز و متفاوت داره که اون رو خواه ناخواه، چه خوب چه چندش آور، به یکی از پر مخاطبترین عطرها تبدیل کرده که هر بلاگر و منتقدی رو مجبور به حرف زدن میکنه! من بالای چند هزار عطر تست کردم و این یکی هنوز عجیب ترین عطری هست که به عمرم دیدم. ترکیبی شیطانی و حاصل ذهن خلاق آنتوان لی که توی هیچ چهارچوبی نمیگنجه و هر افق دوردستی براش سلول کوچیک زندانی هست که طول و عرضش رو با چند قدم مساحت میکنه. باید جانب انصاف رو هم دید و حق ایتِن دو سواغت (Étienne de Swardt مدیر و طراح برند) رو هم ادا کرد که تونسته ریسک کنه و از ترکیبی تا این حد زاویه دار اسطوره بسازه. ساختن یک عطر نابهنجار به کمک مواد سنتتیک کار سختی نیست اما اینکه چطور این ترکیب به یک عطر مطرح تبدیل بشه نه کار عطرسازهای آماتور هست نه برندهای محافظه کار. نیمۀ هنری عطرسازی توی همچین ترکیباتی نمود پیدا میکنه. آثاری که هنرمندش فارغ از هرگونه وابستگی به بازار یا علایق و سلائق عموم و مُد روز دست به ساختنش میزنه.
لی معتقده که دوره کلاسیکها گذشته و آینده ای در پیش رو داریم. او اشاره کرده که برای این عطر میخواستم اکوردی انیمالیک بسازم که بوی حیوانی و انسانی داشته باشه. بوی مدفوع مانند مُشک گربۀ قهوه خوار (سیوت Civet) خیلیها رو آزار میده، برخی هم دوستش دارن. خون هم یه عنصر حیوانی هست درست مثل شیر. این دو لازمۀ حیات ما هستن. حیوانی هستن و خیلیها ممکنه همونطور که از سیوت بدشون یا خوششون بیاد، به این دو اکورد عکس العملهای منفی یا مثبت نشون بدن. این شد که دو اکورد جدید حیوانی خلق کرد و توی این عطر و چند عطر دیگه بکار بردم.
برسیم به بحث موندگاری، نشر بو و قابلیت پوشیدن این عطر. به شخصه هیچ تیپ و استایلی برای این عطر نمیتونم معرفی کنم چون اساسا توی هیچ ساختاری قرار نمیگیره. حتی به سختی میشه براش گروه بویایی در نظر گرفت (سر اینکه این عطر گلی اقیانوسی باشه هم شک دارم)
موندگاری عطر؟! شما روی دستتون اسپری میکنین و هیچ صابونی نمیتونه کمک کنه بشورینش. فکر میکنین همینجا ماجرا ختم به خیر میشه؟! این تازه شروعشه! این عطر مقاومت خارق العاده ای در برابر شستشو داره. همینطور که شما دارین تمام تلاشتون رو میکنین که بشورینش بذارین یه چیز دیگه هم بگم. شایعاتی هست که میگه این عطر پرفروشترین عطر این برند هست و میدونین که ایتا لیبغ دوغونژ عطرهای بسیار زیاد و متنوعی هم داره.
قیمت این عطر توی سایت خود برند €۸۵ و تو برخی سایتهای فروش عطر ۹۰$ درج شده. تو ایران از اونجایی که این خانۀ عطر نماینده رسمی نداره محصولاتش به صورت تک و توک و پراکنده با قیمتهای متفاوت عرضه میشه. بعید میدونم این یک مورد مشخص تو ایران راحت پیدا بشه اما اگر باشه احتمالا قیمتی هم ردۀ بقیه کارها باید داشته باشه، بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار تومن.
حالا اگه بخوام به این عطر نمره بدم ★★★★★ برای خلاقیتش و ★ برای قابل استفاده بودنش. گرچه این گزینه دوم از فرد به فرد فرق میکنه. همونطور که گفتم برخی افراد عاشقش هستن.
چه جالب من نمیدونستم این عطر رو ریویو کردی کیوان
خیلی خوب بود
برای داشتن و مصرف اصلا اما برا تست و تجربش مشتاقم
با مطلبی که نوشتید کاملا موافقم ، با اینکه عطرهای متفاوت و ساختارشکن رو دوست دارم ولی این یکی رو نمیتونم دوست داشته باشم
دوستان من مدت هاست در به در دنبال این عطر هستم و هر جایی هم که به فکرم رسیده سراغشو گرفتم ولی پیدا نکردم…آیا کسی میدونه کجا میتونم پیداش کنم؟
ممنون بابت معرفی این عطر با اینکه بنظر مورد علاقه شما و خیلیها نمیتونه باشه اما مثل سبک آوانگارد توی مد و فشن این عطر هم میتونه مورد علاثه من باشه
کیوان جان لذت بردم از ریویو زیبایی که نوشتی . فقط این عطر و کجا تو تهران دارند یا سمپل شو؟
یه سری از کارهاش رو توی فروشگاه هایلند میدون آرژانتین دیده بودم اما مطمئن نیستم این کار رو هم داشته باشن. توی وزرا باید یه چرخی بزنی
بنظرم با درنظر گرفتن مجموعه این تعریفها، بهتره بگیم آنتوان لی یک «بو» خلق کرده نه یک عطر.
«عطر» در خود کلمهش معنای مشخصی داره. عطر یعنی یک رایحه خوش. حالا ممکنه این رایحه خوش همه پسند نباشه و مثلاً کسی پیدا بشه که حتی از بوی گل مریم هم خوشش نیاد. اون بحث دیگهایه. ویژگی «عطر» حتی رایحه طبیعی یک گل وقتی که شما استشمامش میکنید، این نیست که همه خوششون بیاد ولی وجه مشترک همه عطرها اینه که از نظر «اکثریت مردم» بوی خوبی داشته باشه حتی اگه مورد انتخابشون نباشه.
ولی اینکه یک بویی در قالب عطر ساخته بشه که مورد پسند اکثریت قرار نگیره دیگه نمیشه بهش گفت عطر چون ممکنه حتی عدهای پیدا بشن که از بوی ماهی گندیده هم خوششون بیاد ولی دلیل نمیشه که بگیم «عطر ماهی گندیده»
من با نظرت موافقم محسن جا اما اگر جای “عطر” رو توی این تعریف با “رایحه” عوض کنیم. چون عطر یه کالاست و لزوما ممکنه خوب نباشه، همونطور که اشاره کردی. اما میتونیم رایحه رو به بوی خوش رو بو رو به بویی که بد یا خوب بودنش قابل بحث هست تعمیم بدیم
منظور من از «عطر» اصلا Parfum نبود. منظورم دقیقاً Fragrance بود.
وای وسوسه شدم داشته باشمش ?
تاحالا از هرچیز زیادی متفاوتی خوشم اومده
این یکیو نمیدونم ?
خیلی مشتاق شدم اینو تست کنم چیز عجیبی باید باشهه بازم مرسی بابت وقتی که گذاشتین آفرین
خیلی ممنون کیوان عزیز از ریویوی کامل و خوبت
مرسی کیوان جان بابت ریویو این عطر. این خیلی عطر عجیبیه…نظر شخصیه من اینه که دلهره آوره!.
میگن بوی منی + عرق + شیر + خون میده. من بوی منی رو احساس نمیکنم تو این عطر اما بوی فلزی (خون) و عرق تازه و یه بوی نمکی خیلی واضح هست توش. اگه بخوام خلاصه کنم، فرض کنید توی ساحل دارید میدوید و یه بوی نمکی-دریایی (از نوع ناخوشایندش) به مشام میرسه. حالا به این بوی عرق تازه + کمی دایحه فلزی رو اظافه کنید. تو همین گیر و دار شما عطسه میکنید و این بوی عطسه به موارد قبلی اظافه میشه. این چیزی هست که من از این عطر میگیرم.
به عنوان سرگرمی جالبه ولی اصلا فکر زدن این عطر رو (جز مواقعی که تو خونه تنها هستید و بعدش میخواهید حموم برید) از سرتون بیرون کنید
شاهین جان این که میبینی همه جا دربارۀ این عطر از بوی اسپرم و عرق حرف میزن اما شما حس نمیکنین به این خاطر هست که این عطر رفورموله شده و اون افراد یا کامنتشون قدیمی هست یا فرمولاسیون سابق رو تست کردن. توی فرمولاسیون قبلی این روایح بسیار قدرتمند بودن و میگن خیلی زننده بوده بوی عطر. خود برند اصرار داشت که همینطوری بمونه اما آنتوان لی قبول نکرد و گفت که باید فرمولش رو تغییر بدیم. دلیلش رو نمیدونم. این شد که توی فرمولاسیون جدید شما بوی نرمتری رو حس میکنین که البته هنوز زننده هست