شاید زمانی که بارُن پییر دو کوبرتین (Baron Pierre de Coubertin) در سال ۱۸۹۴ کمیته بین المللی بازی های المپیک رو بنیانگذاری میکرد، هرگز به ذهنش خطور نمیکرد که دوبنده های کشتی گیرها، مایوهای شنا، شورتهای دونده ها، عضلات خسته و نفس داغ ورزشکارها، بدنهای عرق کرده و غرور تماشای تماشاچیان از روی سکوی مقام قهرمانی، روزی با دنیای عطر اسپرت هماهنگ بشه و قسمت عظیمی از دنیای عطر رو به خودش مختص کنه.
عطر اسپرت و عشق به ورزش
حقیقت اینه که امروز پس از ۱۲۵ سال که از تاسیس المپیک میگذره، عنوان اسپرت و دنیای عطر به راحتی با دنیای ورزش – بهتر بگیم عشق به ورزش – مرتبط شده.
سیل عظیمی از عطرهای اسپرت که عموماً فلنکرهای اسامی بزرگتر هستن، یا موفقیت تجاری برندهای اسپرت و اسپرت سلبریتی نظیر آدیداس، زلاتان ایبراهیمویچ و دیوید بکهام، و یا موفقیت عطرهایی که برای تبلیغاتشون از ستاره های ورزشی استفاده شده، دلیل بسیار محکمه پسندی برای این حقیقت نیست؟
نمیشه تاثیر و محبوبیتی که دنیای ورزش در جذب مخاطب داره رو نادیده گرفت. همینقدر کافی که عطری چون کارُن پور اون اوم که یه عطر کهربایی/لاوندری حساب میشه و تقریباً از نظر ساختار بویایی ربطی به حال و هوای اسپرت نداره، برای تبلیغاتش از عناصر بصری ورزشی هم استفاده کرده. به تصویر زیر نگاه کنین.
هویت و مشخصات عطر اسپرت
یه حساب سرانگشتی از عطرهایی که عنوان اسپرت دارن ما رو به این نکته ی مسلم میرسونه که عطرهای اسپرت قشر عظیمی از عطرهای مردونه رو تشکیل میدن.
نکته ی دوم تو همین نکته ی اول پنهان شده: شما به ندرت با عطر زنونه ای روبرو میشین که عنوان اسپرت داشته باشه.
نکته ی سوم در مورد این عطرها اینه که، تعداد عطرهایی که عنوان اسپرت دارن و از دسته عطرهای نیش هستن – به خصوص نیشهای شناخته شده – تقریباً صفره و عطر نیشی که اسمش اسپرت باشه پیدا نمیکنیم!
برای چرای این قضیه بهتره اول موشکافی کنیم تا ببینیم عطر اسپرت دقیقاً چیه و یه عطر اسپرت چه خصوصیاتی داره؟
خصوصیات بویایی عطر اسپرت
عطرهای اسپرت دسته ای از عطرهای برندهای متداول (دیزاینرها، اتومبیل، سلبریتی و غیره) هستن که بخاطر روایح فـرِش و خنک که معمولاً نُتهای چوبی و ادویه ای و مرکباتی توشون نقش بازی میکنن، فضایی کژوال، صمیمی، بدون پیچیدگی و شاد دارن که عموماً هم مناسب برای استفاده روزمره در فصول مختلف – مخصوصاً فصول گرم – و مناسب برای آقایون هستن.
این عطرها روحیه ای اکتیو و چـُست و چابک رو تداعی میکنن که حس برنده بودن، نامبر وان بودن، و محبوب بودن رو تو ضمیر ناخوداگاه استفاده کننده زنده میکنه. و به همین منوال سطحی و همه پسند و عمومی هستن.
شاید از این رو برندهای نیش که حفظ پرستیژ و منزلتشون مأموریت اولشون هست، طرف این واژه تو اسم عطرهاشون نمیرن – هر چقدر هم که بعضی عطراشون حالت اسپرت داشته باشه!
گفتیم “استفاده کننده”، بهتره اشاره کنیم که مانند قشر طرفدار ورزش که عموماً از قشر جوان تشکیل شده، مخاطب این دسته عطرها هم همین قشر به حساب میان. و این نکته هم باید اشاره کنیم که هرچقدر هم که خانمها از یک تیم ورزشی یا یک ورزشکار حمایت کنن، معمولاً عشق ورزش و تب ورزش بین آقایون بیشتر دیده میشه.
به همین خاطره که بیش از نصف محصولات آرایشی و بعداشتی آقایون با چاشنی ورزشی به بازار ارائه میشه. از تیغ اصلاح و افترشیو گرفته تا لباس زیر با لوگو و اسم تیمهای ورزشی.
اما عنوان اسپرت رو چطوری به یک عطر اهدا میکنیم؟ آیا فقط عطری که روی شیشه اش اسپرت نوشته شده یک عطر اسپرت حساب میشه؟
لزوماً نه، چرا که به جز این دسته، عطرهای زیادی هستن که اسپرت نامگذاری نشدن اما به وضوح حس و حالی اسپرت و ورزشی توشون حس میشه.
جالبتر اینجاست که با این دید، به برخی عطرهای کلاسیک و حتی برخی عطرهای نیش هم میشه اشاره کرد که فضایی اسپرت دارن.
و باز از اون هم جالبتر اینکه قدمت حضور برخی عطرهایی که روحیه اسپرت توشون حس میشه اما نامی از اسپرت توشون برده نشده، از تاریخ تاسیس بازیهای المپیک هم قدیمیتره. به عنوان مثال عطر معروف ۴۷۱۱ از برند مورر و ورتز (Mäurer & Wirtz 4711) یا عطر او دو کولون از برند فارینا ۱۷۰۹ (Farina 1709 Original Eau de Cologne).
محتویات ترکیب عطر اسپرت
اما اگه میپرسین چه عاملی باعث میشه یه عطر اسپرت باشه، باید بگم بیشتر از اسم و تعاریف و تبلیغات، این محتویات عطره که حالت اسپرت عطر رو مشخص میکنه.
بیشترین حضور در عطرهای اسپرت متعلق به نُتهای آروماتیک/گیاهی – مثل مریم گلی و اسطخودوس – و نُتهای مرکباتی هست. بعضی از ما عطرهای اسپرت رو نه بعد ورزش، که هنگام ورزش استفاده میکنیم – عادتی که شاید درست نباشه اما درست و غلطش جای بحث داره.
اکثر این دسته از مردم اعتقاد دارن – یا حس میکنن – عطر انرژی و روحیه خوبی بهشون میده که باعث بهتر و بهینه تر ورزش کردن میشه.
شاید دلیل اصلی این باور این باشه که نُتهای آروماتیک گیاهی و مخصوصاً نُتهای مرکباتی که تو عطرهای اسپرت حضور پررنگ تری دارن، بخاطر روایح مشترک و نزدیک به بوی عرق تن انسان که تو ترکیبشون موجوده، هماهنگی خوبی با بوی عرق تن پیدا میکنن و به این دلیل تمایل به استفاده از این دسته عطرها بیشتر میشه.
البته مطمئن باشین ۹۹٫۹۹% از کسانی که هنگام ورزش عطر میزنن از این حقیقت بی خبرن!
عطرهای اسپرت مرکباتی
عطرهای مرکباتی خیلی راحت پوشیده میشن و روایحی مفرح و فان دارن، به راحتی با هر استایلی ست میشن و حتی دوز قدرتمندشون هم آزاردهنده نیست.
بنابراین جزو محبوبترین عطرهایی هستن که هنگام ورزش استفاده میشن. از جمله برندهایی که این دسته روایح و این دسته عطرهای اسپرت رو خوب کار میکنه میشه لاکوست (Lacoste)، عطرهای سری ۴۷۱۱ (Mäurer & Wirtz)، و جان وارواتوس (John Varvatos)، ژیل سـَندر (Jil Sander)، بـِنـِتون (United Colors of Benetton) و تامی باهاما (Tommy Bahamma) رو مثال زد.
عطرهای اسپرت چوبی
قسمتی دیگه از عطرهای اسپرت رو روایح کژوال چوبی و ادویه ای تشکیل میدن. این دسته حالتی خنک دارن اما بخاطر دارا بودن نُتهای ادویه ای و چوبی، هم از موندگاری بالاتری برخوردار هستن هم فضایی کمی جدی تر و جاافتاده تر دارن. هر چند که به ازای این، از طراوت و شادابی نُتهای مرکباتی برخوردار نیستن. از این جمله عطرها میشه به موارد زیر اشاره کرد.
شنل الور اوم اسپرت (Chanel Allure Homme Sport)، کارتیه رودستر اسپرت (Cartier Roadster Sport)، پورشه دیزاین اسپرت (Porsche Design Sport)، ایسی میاکه لو د ایسی پور اوم (Issey Miyake L’Eau d’Issey Pour Homme)، دیور اوم اسپرت (Dior Homme Sport)، دولچه گابانا دِ وان اسپرت (D&G The One Sport)، و عطر مولکول ۰۱ (Escentric Molecule 01)
عطرهای اسپرت اقیانوسی
قسمتی دیگه از عطرهای اسپرت دارای استخوان بندی اقیانوسی/دریایی هستن و حالتی آکواتیک دارن. این دسته طرفدارای زیادی رو دور خودشون جمع میکنن و معمولاً عطرهای موفقی هستن که فروششون برای سالها تضمین شده.
دلیل اصلی این امر در وهله ی اول موندگاری به مراتب بالاتر این عطرها، نشر بوی قدرتمندتر و همه پسندتر بودن روایحشون هست. میشه از این دسته به عطرهای بولگاری آکوا (Bvlgari Aqua)، دیویدُف کول واتر (Davidoff Cool Water)، رالف لورن پولو بلو (Ralph Lauren Polo Blue)، جورجو آرمانی آکوا دی جیو (Giorgio Armani Acqua di Gio) و سالواتوره فراگامو آکوا دی اسنزیاله (Salvatore Ferragamo Acqua di Essenziale) اشاره کرد.
عطرهای اسپرت کلاسیک
وسطای متن اشاره ای به اسپرتهای کلاسیک داشتم. این دسته شامل کلاسیکهای مرکباتی، آروماتیکهای سبز و فوژه های فلزی خنکی میشن که معمولاً تو سنین بالاتر و بین کلاسیک بازها محبوب هستن.
این عطرها در قیاس با عطرهای اسپرت امروزی ترکیباتی به مراتب پیچیده تر و کاراکتری قدرتمندتر دارن. فضای روحی این عطرها عامی و سطحی نیست، و ورزشهایی که با این عطرها جور میشن هم ورزشهای همگانی و همه پسند نیست.
ورزشهایی نظیر قایق رانی، دریانوردی، اسب سواری و اسب دوانی، گلف، تنیس، فورمولا وان، هوانوردی، صحرانوردی و از این قبیل ورزشهای قهرمانی که با تاکید روی یک قهرمانِ ورزشی، کاراکتر و هویت عطر رو به یک پله جلوتر، و منزلت اجتماعی عطر رو به بالاتر هُل میدن، تو تبلیغات این عطرها نقش بارزی ایفا میکنن. از این قبیل عطرها میشه به موارد زیر اشاره کرد:
گرلن وتیور (Guerlain Vetiver)، کرید گرین آیریش تووید (Creed Green Irish Tweed)، گرلن هبیت روژ یا اَبی غوژ (Guerlain Habit Rouge)، لانکوم تروفی (Lancôme Trophée)، هرمس او دوغانژ وخت (Hermès Eau d’Orange Verte)، هرمس اکیپاژ (Hermès Équipage)، آکوا دی پارما کولونیا (Acqua di Parma Colonia)، رالف لورن پولو (Ralph Lauren Polo)، شنل آنتایوس (Chanel Antaeus)، دیور او ساواژ (Dior Eau Sauvage)، و لوئـِوه اسنسیا (Loewe Esencia).
در نتیجه، عطرهای اسپرت دسته ای از عطرها با فضای کژوال، غیررسمی، خودمونی، فـرِش و شاداب هستن که در ساختارشون حداقل یکی از گروه های آروماتیک/گیاهی، مرکباتی، ادویه ای/چوبی، و یا دریایی با حالتی بارز خودنمایی میکنه.
این عطرها ممکنه مدرن و امروزی، یا کلاسیک و قدیمی باشن. با هر ترکیب و در هر زمانی که ساخته شدن، مهم اینه که با روحیه اکتیو و اسپرت اون دوره و مُد اون دوره هماهنگن و به همین دلیل قشر عظیمی رو به طرف خودشون میکشن.
ببخشید میشه متن رو کپی کرد و ازش استفاده کرد؟
اگر ذکر کنین که منبع از سایت سموره
و لینک سایت یا لینک مقاله رو بذارین
و متن رو تغییر ندین، بله میتونین کپی کنین.
بی نهایت ممنونم که احترام گذاشتین و اجازه گرفتین
ممنون
مثل همیشه جالب ، خواندنی والبته مفید
salam keyvan jan…mishe azatoun bekhan rajebe opus 7 amouage benevisi lotfan?
من نمیدونستم گرلن ابی غوژ هم اسپرته
ممنون از نگارش این متن زیبا. تو یک جا از متن گفتید کارون پور اون اوم یک عطر کهربایی لاوندری. فکر کنم مشکی لاوندری صحیح باشه
مطلب جالبی بود ، بنده عطر رالف لورن پولو بلو و ۲ تا از فلنکراشو دارم و واقعا همین حس اسپرت و خنک و صمیمی رو القا می کنند .