دانستنی‌های پایه عطر

روش درست استفاده از عطر و عطر زدن

عطر زدن

شیوه عطر زدن در چگونگی بوی عطر و پخش اون در محیط نقش بسیار مهمی داره؛ حتی مهم تر از چیزی که بهش “شیمی پوست” میگیم. شاید فکر کنید این مساله به قدری ساده هست که نیاز به توضیح نداره، اما راستش خیلی از ما هنوز اشتباه عطر می زنیم! بیشتر عطرهای ما توسط افشانه (اتمایزر atomizer) اسپری میشن که مایع عطر رو به شکل پودری از قطرات خیلی ریز بیرون می پاشه. اینکه چند اسپری در یک وعده از پوشش عطر باید استفاده بشه در وهله ی اول بستگی به خود عطر داره. به شکل منطقی این تعداد نمی تونه در بیشترین حالت از ۱۰ اسپری تجاوز کنه، اما عطرهایی هم هستند که به خاطر قدرت یا غلظت زیادی که دارند ۱ تا ۲ اسپری از اونها برای یک پوشش کامل کفایت می کنه. بهترین معیاری که می تونه میزان صحیح استفاده از عطر رو به ما بده این هست که افراد حداکثر با فاصله ی یک دست از ما بوی عطرمون رو حس کنند.

استفاده از میزان بیش از اندازۀ عطر یک اشتباه رایج در جامعه ماست و این عادت نادرست دو دلیل اصلی داره:

اولی این باور اشتباه که فکر می کنیم بوی عطر ما باید در یک جمع به عطر تمام افراد غالب باشه! این رفتار نوعی خودخواهی و تعدی به حریم خصوصی دیگران تلقی میشه. عطر ما قرار نیست از اون سر اتاق به کسی که چندین متر از ما فاصله داره سیلی بزنه. توجه کنید که بعضی ها ممکنه به هر دلیل از بوی عطر ما خوششون نیاد یا بهش حساسیت داشته باشند. اگر درست عطر زده باشیم، این افراد با یک قدم فاصله گرفتن می تونند بدون اذیت شدن از بوی ما باهامون معاشرت بکنند.

دومین دلیل استفاده ی بیش از اندازه این هست که ممکنه عطر ما در همون دقایق نخست پس از پوشیدن شامه ما رو پر کنه و چون خودمون حسش نمی کنیم گمان می کنیم به مشام دیگران هم نمی رسه. این بی حس شدن موقت حس بویایی نسبت به عطر در واقع ناشی از مکانیزم پردازش بویایی در مغز ماست. به بیان ساده بخش پردازش بو در مغز به این شکل طراحی شده که روی تغییرات بو متمرکز باشه، برای همین بویی که به طور ثابت در بینی ما باشه حضور اون از طرف مغز نادیده گرفته میشه تا بتونیم بوهای متغیر محیط رو بهتر حس کنیم. البته توجه داشته باشید که این مساله بر اساس شامه و نوع پوست افراد و همچنین خود عطر متغییر هست. عطرهایی که رایحه شون در طول زمان تغییر محسوس نداره و به اصطلاح خطی هستند زودتر به عنوان بوی ثابت محیط شناسایی میشن و دیگه حسشون نمی کنیم. پس نگران نباشید! سایر افراد بوی عطر شما رو می فهمند. برای اینکه از میزان واقعی موندگاری و پخش بوی عطرتون مطلع بشید می تونید اون رو روی یکی از لباسهاتون بزنید و در اتاق دیگه ای بذارید، و ساعتی یک بار بهش سر بزنید و میزان بوی اون رو چک بکنید. همین کار رو می تونید روی پوست با یک بار اسپری کردن روی دستتون انجام بدید و اون رو دور از بینی نگه داشته و هر نیم ساعت یا یک ساعت میزان بو رو بررسی کنید. راه دیگه پرسیدن از افراد دیگه هست که آیا بوی عطر شما رو حس می کنند یا خیر.

بنابراین با خویشتن داری عطر بزنید و با عطر دوش نگیرید! خوش بو ترین عطرها هم اگر بیش از حد قوی پخش بشند دیگه جذاب نیستند و دیگران رو آزار خواهند داد.

حالا که مقیاسی برای پیدا کردن میزان درست استفاده از عطر مشخص شد به چگونگی پوشیدن عطر بپردازیم. برای عملکرد و پخش مناسب بهتر هست هنگام اسپری کردن افشانه رو با فاصله حدود یک وجب از نقطه مورد نظر بگیریم و با فشار محکم و کامل مایع عطر رو به صورت پودری یکنواخت روی موضع مورد نظر بزنیم. اطراف گردن و مچ دست که دارای نبض هست متداول ترین محل های زدن عطر هستند. علاوه برا این نقاط، داخل آرنج و پشت زانو به عنوان بخش هایی از بدن که به دلیل نزدیک بودن رگ ها به سطح پوست، گرم و دارای نبض هستند از بهترین نقاط برای اسپری کردن عطر ذکر شده اند. گرمای این قسمت ها موجب تبخیر بیشتر عطر و بهتر به مشام رسیدن بوی اون می شه. اما در واقع می تونید عطر رو به هر بخش از پوستتون که دوست دارید بزنید و محدودیت خاصی در این باره وجود نداره.

به طور کلی پوست دارای رطوبت و چربی عطر رو بهتر در خودش نگه میداره و گرمای پوست موجب پخش بهتر و بیشتر رایحه میشه. بنابراین می تونید با زدن عطر پس از استحمام که پوست رطوبت کافی داره یا استفاده از لوسیون یا روغن های بدون بو پیش از اسپری کردن عطر بر کارکرد بهترش تاثیر بذارید. چه بهتر که اگر عطرتون لوسیون و ژل حمام و محصولات دیگه با رایحه یکسان داره از اونها برای تقویت و ماندگاری بیشترش کمک بگیرید.

اما حتما باید عطر رو روی پوست زد؟ تفاوت عطر روی لباس و پوست چی هست؟

توجه کنید که بوی عطر، به جز عطرهای دست ساز طبیعی و عطرهای اندکی که درصد بالایی از رایحه اونها رو مواد طبیعی تشکیل میده، اغلب روی پوستهای متفاوت یکسان هست! یعنی شیمی پوست مصرف کننده تاثیر محسوسی در نوع و ساختار بوی عطرهای متداول نداره. هرچند که ممکنه روند عملکرد عطر تغییراتی داشته باشه. بنابراین زدن عطر روی پوست و لباس تنها ۲ تفاوت اصلی با هم دارند؛ اول اینکه معمولا پوست ما از لباس ما گرم تره و این دمای بیشتر می تونه به پخش و اجرای بهتر عطر کمک بکنه. دیگه اینکه بافت منسوجات لباس ها عطر رو مدت زمان بیشتری در خودش نگه میداره. پس انتخاب اینکه عطر رو روی پوست بزنید یا لباس، یا ترکیبی متوازن از این دو به عهده ی شماست.

کسانی که پوست های حساس به الکل دارند بهتره از عطرهای بدون الکل یا عطرهای با درصد کم الکل (Parfum و Eau de Parfumها درصد کمتری از الکل به نسبت Eau de Toilette و Eau de Cologne دارند) استفاده کنند و همینطور افراد با سابقه حساسیت پوستی به عطر و روایح لوازم بهداشتی بهتر هست به جای زدن عطر روی پوست، اون رو به لباس و در قسمتی که با پوست تماس نداره بزنند. البته به عطرهایی که رنگ زیادی دارند و ممکنه روی لباس ها لکه به جا بگذارند دقت کنید! همچنین دقت کنید روی ساعت و زیور آلات عطر نزنید، چون هم امکان تغییر بو در تماس با سطح اونها هست و هم چون ممکنه بو رو در خودشون نگه دارند وقتی عطر دیگه ای روشون زده بشه تداخل رایحه پیش میاد. به این نکته در مورد لباس ها هم دقت کنید. همچنین جنس برخی زیور آلات مثل مروارید در تماس با عطر به مرور کدر خواهد شد.

موی انسان عطر رو بسیار خوب در خودش نگه می داره و با تکون خوردن رایحه اون رو پخش خواهد کرد. اما به سبب اینکه الکل مو رو خشک می کنه به جای زدن مستقیم می تونید عطر رو روی برس اسپری کنید و باهاش موهاتون رو شونه بزنید. یک روش دیگه اینه که عطر رو توی ارتفاعی متناسب بالای سرتون اسپری کنید و بذارید آروم روی موی شما بشینه. اسپری کردن عطر روی هوا و رد شدن از داخلش روش دیگه ای هست که برخی به کار می برند. اما جز هدر رفتن مقداری عطر تفاوتی با اسپری کردن مستقیم نداره. مگر اینکه عطر شما خیلی قوی باشه و از آزار دهنده بودنش نگران باشید، در چنین حالتی این روش می تونه جایگزین اسپری کردن مستقیم بشه و در عین اسراف عطر بوی اون رو کمی ملایم کنه!

برای عطرهای بدون الکل یعنی روغنی (روغنهای عطار عربی و امثال اون که درصد بالایی از رایحه رو دارند) یا عطرهای جامد (عموما با حلّال موم) داستان متفاوته. این گونه عطرها برای عملکرد روی پوست طراحی شده اند و بهتره در همان نقاط گرم پوست که اشاره شد زده بشند. مقدار استفاده ی این عطرها هم بسیار کمتر از عطرهای اسپری شونده با حلال الکلی هست، به طوری که برای روغن های عطار گاهی یک قطره برای پوشش کامل کافی هست و عطرهای جامد هم در حدی که با مالش انگشت روی اون کمی از موم آب بشه و بتونید اون رو به پوست بزنید بوی کافی رو به شما میده.

 و اما حالا از شما بشنویم. شما عطر رو چطوری استفاده میکنید و تو کدوم حالت نتیجه بهتری گرفتید؟ لطفا نظرات خودتون رو توی کامنت با ما و بقیه دوستان در میون بذارید.

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

23 دیدگاه

  1. سپاس گزارم از مطلب بسیار مفیدی که ارائه کردید.
    من علاقه ای به استفاده از عطر روی لباس ندارم. روی نقاط گردن و دست استفاده کردم. بهترین تجربه ام در این زمینه مخصوصا برای آقایان در فصل گرما، به دلیل استفاده آقایان از پیراهن یا بلیز آستین کوتاه، اسپری عطر در ناحیه مچ و ساعد دست بوده است به دو دلیل:
    ۱- بدلیل فاصله محل اسپری با بینی، رایحه مشام را پر نمی کند و آزار دهنده نمی شود.
    ۲- بدلیل فاصله محل اسپری با بینی، رایحه مشام را پر نمی کند و موجب می شود با نزدیک کردن هر از چند گاه دست به بینی، مدت زمان بیشتری بتوان از رایحه لذت برد و آن را حس کرد.

  2. بیشتر دوست دارم رو پوستم باشه اگه عطری باشه که عاشقش باشم راحت میتونم نیم ساعت یه بار بوش کنم ولی روی لباس مزیتش اینه که اگر مثلا لباسمو عوض میکنم عطرمم عوض کنم
    مرسی

  3. فربد عزیز ممنون از توضیحات روان و مفید
    بنظرم سرآستین لباس و یقه چون معمولا دولایه هستن بهتر عطر رو نگه میدارن و برای عطرهایی با ماندگاری کم نتیجه بهتری میده.

  4. سلام و سپاس
    نوشته ی خیلی خوبی بود . چه خوب که عطر موها رو خشک میکنه ! نمیدونستم روی مو هم میشه عطر زد البته دیده بودم گاهی خانم ها این کار رو میکنن ولی میترسیدم ضرر داشته باشه . چون من موهام چربه و ریزش هم داره . حتماً امتحان میکنم این روش رو مرسی . یه نکته هم برای دوستانی که روی لباس اسپری میکنن عطر رو : بسته به نوع الیاف لباستون ماندگاری متفاوت خواهد بود پس اگه جایی قراره برید که مدت طولانی در راه خواهید بود یا عطرتون رو همراه داشته باشید یا اینکه اگر بطری عطرتون بزرگ و حجیم و گرون قیمته و نمیتونید با خودتون ببرید لباسی رو اون روز یا اون شب انتخاب کنید که به تجربه درباره اش مطمئنید که عطر رو خوب توی خودش نگه میداره . برای اسپری کردن روی لباس هم نقطه ای اسپری نکنید ، به صورت خطی دستتون رو حرکت بدید هنگام اسپری کردن ، جوری که یک خط بندازه روی لباستون نه یک نقطه ، همزمان که اسپری میکنید عطرتون رو دستتون رو هم حرکت بدید تا ردی از عطر به شکل یک خط روی لباستون بیفته ، اینجوری هم احتمال رنگ گرفتن و لک شدن لباستون کم میشه بخصوص اگر روشن باشه رنگ لباستون هم اینکه مساحت بیشتری آغشته به عطر میشه که خب همین باعث پخش بیشتر بوی عطر میتونه بشه . با احترام

  5. من بخاطر اینکه هیچوخت هیچ مام و لوسیون و دیودورانتی پیدا نمیشه که هم جلوی بوی عرق رو بگیره و هم خودش کاملا بدون بو باشه از این محصولات استفاده نمیکنم تا با بوی عطرم قاطی نشن و هزینه ای ک برا عطر میکنیم هدر نره.. معمولا همون عطر خودمو با فاصله یک وجب به زیر بغل ها ، سینه و گردن میزنم و یکی یه پاف هم روی ساعد هام.. بعد که لباس میپوشم فقط یدونه هم به زیربغل لباس میزنم ک خیالم راحت شه.. محل هایی که میزنم معمولا همین هاست و ثابته.. ولی تعداد پاف بستگی به نوع عطر، قدرتش و رایحه ش داره برام..
    .
    و در مورد پوستای مختلف هم یه مثال : من یه دوست دارم ک مثل خودم سبزه با پوست چرب هستش و چنسال پیش عطر بربری ویکند (مردونه) رو براش خریده بودم و وقتی این عطرو میزد و میومد بیرون من اصن غرق بوی برگ درخت لیمو میشدم که همینطوری پرواز میکرد باهام.. امسال بهار فککردم که این عطر بهارم باشه.. با کلی ذوق.. ولی در کمال تعجب وختی این عطرو خودم پوشیدم برام هیچ فرقی با عطرهای خنک معمولی که از اکثرشون بدم میاد نداشت.. و مثل همونا برام تهوع و سنگینیه سر ایجاد میکرد.. کوفتم شد و فروختمش..
    بخاطر همین مطمئنم که فرومون های متصاعدشده از بدن و پوست هر فرد واقعا روی ارائه ی اون عطر به دیگران تاثیر داره!

  6. من به شخصه پخش و موندگاری برام اهمیت نداره و تا حالا از ضعیف ترین عطرامم بیش از ۷-۸ اسپری نزدم. عطرو روی موهام اسپری میکنم ولی خب به موهام کتیرا و روغن میزنم همیشه حالانمیدونم بازم باعث خشکی هست یا نه…
    از اینکه عطرم تو جمع غالب باشه و نعره بزنه متنفرم 🙂

  7. ممنون واقعا کاربردی و عالی بود. برا کسایی که به پخش و ماندگاری اهمیت میدن خوندن این مطلب واجبه که انقد با سوال درمورد پخش و ماندگاری آدمو کچل نکنن.
    یه بارم گفتم به نظرم بهتره بین متن های طولانی از عکس استفاده کنید که هم یه پاگرد باشه بین متن هم جذاب تر به نظر بیاد و آدمو جذب کنه.

  8. این مطلب خیلی عالی بود و جامع بود. ممنون بابت این اطلاعات مفید که در اختیار عموم قرار دادید. فربد جان کاش یه توضیح مختصر هم راجع به اینکه عطرهای تابستونه و زمستونه رو در زمان مناسب خودش هم استفاده کنن که بی تاثیر نیست میدادی.

  9. ممنونم فربد عزیز. اتفاقن چند روز پیش سر ناهار با همکاران درباره این موضوع صحبت بود. الان در گروه تلگرام شرکت share کردم و با استقبال روبرو شد!

  10. خیلی ممنون بابت این مطلب
    یکی از بیس های استفاده از عطر نحوه استفاده از اونه که متاستفانه خیلی دقت نمی شه بهش
    یکسری مطالب هست دوست داشتم بگم:
    اول اینکه دوستان توجه کنند هنگام استفاده از عطرهای قوی مثل اینترلود نباید باهاش دوش بگیرند و ترجیحا رو نواحی نزدیک به سر استفاده نشه بهتره،به دلیل اینکه می تونه باعث سردرد برای خود فرد بشه،برا همین بهتره که روی مچ دست ها ازش استفاده کنند،در ضمن باید ذکر کنم از نظر علم پزشکی استفاده از عطر،لوازم ارایشی و بهداشتی بر روی نقاطی که دارای گره لنفی هستن درست نیست و می تونه گاهی اوقات مشکلاتی به وجود بیاره،این نقاط اکثرا نقاطی هم هستد که رایج استفاده عطر روی اون ها،مثل گردن و پشت گوش و … بهتره عطر رو نقاطی مثل سینه و مچ دست ها و ساعد استفاده بشه.(اگر در اطرافیانتون متخصص پوستی وجود داره می تونید پیگیر بشید از اون ها،معمولا دیده شده افرادی که با مشکل التهابی به خاطر استفاده عطر در این نواحی بهشون مراجعه کردند.)
    یه نکته هم راجب این استفاده عطر پس از استحمام،خیلی به نطرم کار درستی نیست،چون بعد استحمام تا چند دقیقه ایی منافد بازتر هستند و استفاده عطر می تونه باعث سوزش و التهاب بشه
    در کل به نظرم فرم بهتری داره می گیره سمور،از این قبیل پست ها می تونه خیلی به فرهنگ خرید و استفاده عطر تو ایران کمک کنه

    1. مرسی از توجهت سامان جان. امکان تورم غدد لنفاوی در اثر استفاده ی عطر یا محصولات بهداشتی و آرایشی، هم به دلیل مواد موجود در رایحه و هم سایر مواد شیمیایی داخل اونا وجود داره. اما تا امروز هیچ تحقیقی تایید نکرده اگر عطر روی مواضع دارای لنف زده بشه این ریسک بیشتر میشه.
      در مورد سردرد و التهاب و سوزش هم واضحه که خود استفاده کننده متوجه میشه. واقعیت اینه که توی زندگی امروز بشر هوا، آب، غذا و بسیاری محصولات مورد استفاده ما خالی از ضرر نیستند. متاسفانه صحبتای شما رو نمی تونم تایید بکنم، اما موافقم که احتیاط در این باره بی فایده نیست. و موافق تر اینکه با عطرای قوی دوش نگیریم!

  11. درمورد عطرهای جامد خیلی کمتر شنیدیم..درواقع شاید تنها چیزی ک توی ذهن من بیاد ،مشک هست?…از عطرهای جامدددیگه (البته اگه مشک جز عطرهای جامد هست)معرفی کنین…اهان یک چیز دیگه،اینکه درمورد عودها و یک سری مواد معطرکه برای معطر کردن محیط لستفاده میشه و معمولا میسوزون اونها رو …اون ها هم جز عطرهای جامد حساب میشن؟
    ..درمورد عطرزدن خودمم که همون روش معمولی اسپری کردن با یه وجب فاصله ،جواب داده برام…یه وقتایی هم برای تنوع میپاشم بالای سرم وکه نرم ریز ریز بشینه رو لباسم…کم پیش میاد ولی شادم میکنه?

    1. متشکر از به اشتراک گذاشتن روش استفاه عطرهاتون. در عطرهای جامد اغلب به جای الکل یا روغن از موم طبیعی به عنوان حلال استفاده میشه و در دمای محیط جامد هستند. مُشک عطر جامد نیست! درباره این ها به علاوه بخورها که به اشتباه در ایران بهشون عود گفته میشه در پستهای بعدی مفصل تر صحبت می کنیم.

  12. سلام خواستم بگم که من در مورد عطر اودن از زرجاف روی سه پوست مختلف روایح متفاوتی گرفتم! با توجه به صحبتی که در اواسط متن بالا داشتید ایا میشه اینطور استنباط کرد که مواد بکار رفته در این عطر طبیعی هستند؟ (پوست خودم-خانم، پوست روشن، تقریبا چرب-، دوستم-خانم، پوست سبزه، تقریبا چرب-، برادرم-پوست سبزه خشک)
    من دوست دارم عطر رو فقط روی پوست استفاده کنم اما موضوع اینه که قدرت مانور بالایی در این زمینه ندارم چون برای مثال ناحیه گردن توسط شال/روسری/مقنعه در ایران کاور میشه (البته پوشش درست رو اگر لحاظ کنیم :)) ) بنابراین به اجبار بطور همزمان روی پوست و روی لباس استفاده میکنم…اما من شخصا حس میکنم در بعضی عطرها شرایط روی پوست و لباس یکسانه و در مورد بعضی از عطرها روی پوست بسیار متفاوتتر از لباس هست الزامی نداره این عطر یک عطر نیش باشه! حتی من معتقدم جنس الیاف لباس هم در رایحه ای که به مشام خواهد رسید تاثیرگذاره…یک لباس نخی با یک لباس پلی استری یا پشمی نمیتونن عملکرد یکسانی داشته باشند…همچنین مورد بعدی عطرهایی که روی لباس یک رایحه خطی دارند اما روی پوست به زیبایی لایه های مختلفی رو نشون میدن…صحبتهام در این مورد صرفا تجربی هست و رفرنس ندارم که بخوام خدمتتون ارائه کنم. با تشکر از برنامه خوبتون :دی

    1. تفاوت بوی عطر روی پوستهای مختلف به ph و بوی خود بدن هم مرتبطه. البته اودن سرژف یه عطر تولید انبوه متداول بازار نیست، و اگر تفاوت فاحشی روی پوستای مختلف ازش دیدید می تونیم بگیم طبیعت این عطره و بین کل عطرهای بازار چنین مواردی زیاد نیستن.
      اینکه پوشش لباس روی تبخیر و در نتیجه کارایی عطری که روی پوست زیر اون زده شده موثره یه اتفاق ناگزیره. تفاوت روی پوست و لباس بیشتر به تغییر فرایند تبخیر ناشی از گرمای بدن مربوطه و جنس پارچه هم با تفاوت میزان تبخیر یا بوی خود پارچه می تونه در عملکرد تغییرات اندکی ایجاد کنه. ولی کلیت بو فرق محسوسی برای شامه اکثر افراد نداره.
      ما هم مثل شما معتقدیم عطر بهتره روی پوست زده بشه.

  13. ضمن تشکر ازت فربد عزیز بابت متن عالیت من پوستم چربه ولی ماندگاری عطرها روی پوستم خوبم نیست. و سوال دومم اینه که غلظت عطر ها وعطرهای بدون الکل یا عطرهای با درصد کم الکل (Parfum و Eau de Parfumها تاثیر مستقیم رو ماندگاری داره؟

    1. ببین حامد جان، تقریبن تمام مواد بودار در ترکیب عطر قابل حل شدن در روغن هستند. پس تبخیرشون روی پوست چرب کند تر هست و این دلیلِ بیشتر موندنشونه. بنابراین اگر پوست شما خشک بود موندگاری عطرها کمتر از چیزی که هست میشد. اگر زمان موندگاری عطر خیلی برات مهمه و چیزایی که استفاده میکنی راضیت نمیکنه شاید بهتر باشه عطرات رو عوض کنی. جواب سوال دومت؛ هم بله و هم خیر. در این باره توی پستای بعدی میگیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Web Statistics
بستن
بستن

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید