شرایط ایده آل نگهداری عطر
چند روز پیش توی اینستگرام و چند تا گروه تلگرام عطر که عضو هستم طرح مساله ای کردم. درخواست کردم از دوستان و فالوورها که هر سوالی در رابطه با عطر تو ذهنشون بی جواب مونده رو مسیج کنن که توی همین سایت یک پست جامع FAQ (سوالات متداول) ترتیب بدم و به همه این سوالات پاسخ بدم. از بین ۵۸ سوال جمع آوردی شده تا اینجا، حجم واقعا زیادی در رابطه با شرایط نگهداری بهینه عطر برای کمترین آسیب وارده به مایع عطر، و نگرانی حاصل از افت کیفیت عطر بر اثر زمان بود. توی این پست میخوام موضوع نگهداری صحیح از عطر رو توضیح بدم و مطمئن باشین توی اون پست هم سوالات رو بی پاسخ نمیذارم. اما حس میکنم این پست باید به درصد بالایی از اون دسته سوالات پاسخ بده. پیش از اینکه بدونیم چه عواملی موجب تخریب یا تغییرات در عطر میشن باید بدونیم عطر چی هست و از چه ساختاری تشکیل شده.
عطر ترکیبی متشکل از مواد شیمیایی و طبیعی محلول در مایع حلال هست، بنابراین مثل همۀ مواد پیرامون ما به عوامل خارجی عکس العمل نشون میده. مثل مواد غذایی یا مثل آب… بسیاری ترکیبات مصرفی مورد استفاده ما دارای عمری هستند و این عمر میتونه بسته به شرایط نگهداری کوتاه یا بلند باشه. عطر هم ترکیبی حساس شامل مواد معطر، الکل، آب و مواد افزودنی مختلف و نگهدارنده ها هست.
اگر خاطرتون باشه از درسهای دبیرستان یکی از عواملی که میتونست توی تخریب یا تغییر شیمیایی یک ماده نقش داشته باشه عوامل فیزیکی مانند نور و دما بودند. دو عاملی که عطر به شدت بهشون حساس هست.
خیلی از دوستان که تعداد بالایی عطر دارند برای حفظ کیفیتشون اونها رو توی یخچال نگهداری میکنند. این کار در واقع عمر عطر رو زیاد نمیکنه، که برعکس کم میکنه. چرا که سرما خودش عامل فیزیکی هست که مواد درون عطر میتونن بهش عکس العمل نشون بدند و تعادل ترکیب رو به هم بریزه. به علاوه وقتی شما عطر رو از یخچال بیرون میارید در واقع اون رو در معرض یک شوک حرارتی قرار میدید که ناشی از اختلاف دمای حدود ۱۵ درجه بین درون یخچال و محیط اتاق هست. خیلی از عطربازهای حرفه ای یخچالهای کوچیک هتلی برای عطراشون مهیا میکنن و دمای اون رو به بالاترین درجه یعنی چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ درجه میرسونند که اصلا سرد نباشه فقط کمی خنک باشه. بهترین دما برای نگهداری عطر دمایی هست که عطر در اون تولید میشه، یعنی دمای طبیعی اتاق. اما اگر توی شرایط جوی گرم به سر میبرین خب میتونین با نگهداری اونها توی خنک ترین و تاریک ترین جای خونه عمر عطرها رو افزایش بدید.
دوستانی که عطر رو توی داشبورد خودرو نگهداری میکنن در حقیقت اون رو در معرض گرمای مداوم میذارن که برعکس سرمای یخچال هست اما همون شوک حرارتی رو به عطر میده و عطر مرتب تو گرمترین نقطۀ اتاق اتومبیل قرار میگیره. جدا از این تکانهای مداوم ماشین هم میتونه از عمر عطر کم کنه.
به غیر از گرما، نور عامل جدی و خطرناکتری برای عطر به حساب میاد. نور خورشید عامل تکامل حیات و رشد طبیعت هست. پس عاملی که قدرت تغییر در حیات رو داره، میتونه برای ترکیب متزلزلی که به نور مستقیم و اشعه ماورای بنفش حساسه بی نهایت مضر هم باشه. اکیدا توصیه میکنیم که عطرها رو نباید در معرض نور مستقیم خورشید برای طولانی مدت قرار داد. جاهایی مانند طاقچه، جلوی پنجره، روی دراور یا کمد یا توی اتومبیل طوری که نور مستقیم برای مدت طولانی بهش بخوره، محیطهایی هستند که قرار گرفتن مداوم عطر در اونها خیلی سریعتر از موعد طبیعی تغییراتی ناخوشآیند در ترکیب و تعادل اون به وجود میاره. اما اگر عطری در حال مصرف شدن هست و بنا نیست اون رو چند سال نگه دارید، یکی دو روز یا چند ساعت در موضع نور خورشید موندن مانعی نداره. پس اگر عطرتون رو روی طاقچه پنجره فراموش کردید، توی مدتی که زیر آفتابه نگرانش نباشید، دیگه اونقدرها هم سوسول نیست! اگر شرایط نگهداری عطر دور از نور مستقیم خورشید رو ندارین ترحیجا اونها رو توی جعبه هاشون نگهداری کنین.
شرایط نگهداری عطر چیز عجیب و حساسی نیست. خیلی ساده تر از اون چیزی هست که با ترس و دلهره به شکل اژدها تصورش میکنین. پس توصیه میکنم با عطر مثل عطر بخورد کنین، نه زخم باز در معرض عفونت. اینقدر حساس نباشین و از عطرتون لذت ببرین. از اونجایی که نمیخوام این پست خیلی طولانی بشه جوابهای اون سوالهایی که باقی مونده رو نگه میدارم توی همون پست میدم که بار علمی اون پست هم حفظ بشه. دقت کنین من توی این پست فقط در مورد عطر حرف زدم نه در مورد سمپلها و دکنتهای دست ریز که خودتون از شیشه عطر تو شیشه های ریز پر کردین.
عالی بود ممنونم
من یک عطر nil از هرمس داشتم که بعد از پنج شش ماه از خریدش وقتی از سلفون و درون جعبه درش اوردم بوش تغییر کرده بود. بوش یک جورهایی سنگین شده بود و دیگه اون حالت سبزی و تازگی عطرهای قبل رو نداشت و همینطور یک کریستال شفاف به اندازه ارزن کف شیشه رسوب کرده بود. رنگ و لزجت هم تغییر نکرده بود.
یک عطر Hugo Boss خاکستری توپی هم پارسال بین وسایل پیدا کردم که تقریبا ۱۶ سال قبل خریده بودم یک مقدار کم استفاده شده بود. عمر عطر ۳۶ ماه ذکر شده بود ولی بوش طبیعی بود و هنوز خراب نشده و جالب اینه که ترکیبش مرکباتی.
خب چرا آخر یه جواب طولانی رو با جمله ای تموم میکنید که ده تا سوال دیگه تولید میکنه ??
مثل همیشه عالی.متشکرم