دانستنی‌های پایه عطر

گروه بویایی آروماتیک (Aromatic)

گروه عطرهای آروماتیک از قدیمیترین ترکیبات هستن و همین قدمت باعث شده واژۀ آروماتیک به نوعی مترادف واژۀ “معطر” قرار بگیره. اما در علم عطرسازی و طبق تعاریف کلاسیک فرانسوی واژه آروماتیک به دسته ای از نُتها اطلاق میشه که رویکردی گیاهی، سبز و سرزنده دارن. دلیل همه گیری و عمومیت مواد آروماتیک در وهلۀ اول در دسترس بودن مواد اولیه در طبیعت هست. دلیل دوم خواص شفابخش بسیاری از این گیاهان هست. بشر از زمان دور به قدرت جادویی این گیاهان و رایحۀ اونها اشراف داشته و از هر کدوم به نحوی استفاده میکرده. شواهد معماری و باستانشناسی ثابت میکنه که باغهای معطر برای درمان به روش آروماتراپی در تمدنهای اژه ای و رومی برای دوره ای رونق داشتن.

گروه آروماتیک عطرهایی رو شامل میشه که شامل نُتهای گیاهی سبز و پرانرژی و تر و تازه هستن که تیزی و تلخی گیاهی و ادویه مانندی همراهیشون میکنه که حسی دوست داشتنی و صمیمی و در عین حال جدی بهشون میده. گسترۀ این نتهای گیاهی شاید خیلی زیاد نباشه اما تاثیر اونها بر کل ترکیب یک عطر میتونه بارز باشه و از این رو این گروه به تنهایی دسته ای رو به خودش اختصاص میده. این نتها شامل لاوندر (اسطخودوس)، رُزماری، مرزنجوش، زیرۀ سبز، گشنیز، نعنا، چمن، ریحان سبز، و کلا هر نت سبز که ایجاد فضای شدید سبز گیاهی و ادویه ای کنه میشن. این گروه به چند زیرمجموعه تقسیم میشه که توی همشون قدرت نمایی و اولویت با نُتهای سبز هست که بستر اروماتیک رو فراهم میکنن و سپس بنابه گرایش هر دسته نُتهایی که به این فضا هویت میدن حضور دارن.

گروه آروماتیک (Aromatic): چنانچه گفته شد نتهای سبز و گیاهی که گرایش به گیاهان دارویی دارن در ترکیب عطرهای آروماتیک نقش محوری رو ایفا میکنن. نتهایی چون اسطخودوس، رزماری، میوۀ اُرس (Juniper Berry)، بعضی نتهای الدهیدی، نت برگها و سبزه و چمن و غیره. ترکیب کلی این عطرها حالتی مردانه شبیه به بوی افترشیو (Aftershave) داره که ترکیبی سبز و علوفه ای و دارویی هست. از عطرهای این دسته میشه Amouage Sunshine man، The Different Company After Midnight، Creed Silver Mountain Water، و Caron Pour un Homme رو نام برد.

آروماتیک

گروه آروماتیک ادویه ای (Aromatic Spicy): چنانچه گفته شد عطرهای آروماتیک از بستر سبز، گیاهی و ادویه ای برخوردار هستن. عطرهای گروه آروماتیک ادویه ای از همین بستر به همراه ادویه هایی همچون فلفل سیاه، سفید یا صورتی، زنجبیل، بخور ادویه ای، جوزهندی، میخک، هل، و انیسون ساخته میشن. عطرهای این دسته غالبا مردانه و دارای فضای نسبتا خنکی هستن اما هستن عطرهایی از این گروه که هویت گرم و آروماتیک دارن. عطرهای Yves Saint Laurent L’Homme Gingembre، Xerjoff Fiero، Masque Russian Tea، Lorenzo Villoresi Spezie، Frapin L’Humaniste، Comme des Garçons Blue Encens، و Tom Ford Noir جزو این گروه هستن.

آروماتیک

گروه آروماتیک اقیانوسی (Aromatic Aquatic): همانند سایر گروه های آروماتیک، گروه آروماتیک اقیانوسی نیز ترکیباتی معمولا مردونه رو شامل میشن که از همنشینی نت های آروماتیک در کنار نتهای آبی، اقیانوسی و اوزونی بوجود میان که رایج ترین اونها Calone هست که معروفترین ماده با بوی آب دریاست و حس نمکین و تابستونی داره. نتهای خزۀ دریایی، صدف، قلوه سنگ، نمک، آب، و آب دریا همگی عناصر موثر در تشکیل فضای اقیانوسی هستن. از بین عطرهای این دسته میشه به Kenzo Pour Homme، Giorgio Armani Acqua di Gio، Davidoff Cool Water، Xerjoff 40 Knots، James Heeley Sel Marin، و Bvlgari Aqva Pour Homme اشاره کرد.

آروماتیک

گروه آروماتیک سبز (Aromatic Green): این گروه شدت سبزی در عطرهای آروماتیک رو به نمایش میذاره و به غایت میرسونه. ترکیبات این گروه عمدتا دارای پیچیدگی کمی هستند و به طور عام از همنشینی نتهای آروماتیک در کنار نتهای سبز مانند چمن، علف، نت سبز پدید میان. از عطرهای این گروه YSL Rive Gauche، Hugo Boss Hugo، Lorenzo Villoresi Yerbamate، Comme des Garçons Amazingreen، و Halston 1-12 رو میشه نام برد.

آروماتیک

گروه آروماتیک فوژه (Aromatic Fougère): عنوان زیرمجموعۀ فوژه (فوژغ هم گفته میشه) از واژۀ فرانسوی فوژه به معنای سرخس (Fern در انگلیسی) سرچشمه میگیره. این نوع ساختار حاصل دخالت دوز بالای کومارین در ترکیب عطر هست. کومارین نام مادۀ شیمیایی استخراج شده از دانۀ تونکا هست که به فرانسوی کومارو (Coumarou) نامیده میشه. این ماده با بوی شناخته شدۀ شبیه به بوی کاه تازه درو شده و با حالتی نیمه ادویهای، نیمه توتونی، برای اولین بار در ۱۸۲۰ از دانۀ تونکا استخراج و برای نخستین بار در سال ۱۸۸۲ توسط Paul Parquet عطار کمپانی Houbigant برای عطر Fougère Royale بکار گرفته شد. به طور عام سرخس نه تنها بوی شناخته شده و خاصی ندارد که کاربرد اون در عطر به صورت طبیعی با موانع بهداشتی محکم ممنوع شده، لیکن، نام این عطر که در زمان خود انقلابی در صنعت سنتتیک ایجاد کرد، به طور نمادین و افتخاری عنوان گروهی از عطرها شد که در قلب ترکیبشون عنصر کومارین رو به نمایش میگذارن.

گروه آرومایتک فوژه ترکیباتی با محوریت آروماتیک – که عموما با اسطوخدوس و دانۀ تونکا (کومارین) استخوان بندی میشن هستن. ماهیت غالب این دسته تمایل زیادی به مردانگی داره. روایح شیک، موقر، آرام و سبز و البته قدرتمند. این دسته نسبت به دیگر هم دسته های خودش انعطاف بیشتری در شکل گیری با روایح انیمالیک (حیوانی) نشون میده. برای نمونه YSL Kouros یک عطر آروماتیک فوژۀ حیوانی با دوز بالای سیوِت و عسل هست. Versace Eros، Roja Dove Scandal Pour Homme، Montblanc Legend، Lorenzo Villoresi Uomo، Azzaro Pour Homme، Christian Dior Sauvage، Lalique Pour Homme la Faune،Drakkar Noir  Gay Larouche، و Loewe Esencia Pour Homme همگی عطرهای این گروه هستن.

آروماتیک

گروه آروماتیک میوه ای (Aromatic Fruity): این زیرمجموعه که از جدیدترین گروه ها هست از ترکیب میوه های آبدار و خنک و اگزوتیک که حالتی از نم و شرجی رو القا می کنن ساخته میشه. از بین این میوه ها میشه انجیر، طالبی، هندوانه، گواوا، پَشِن فروت، و گلابی رو نام برد. اونچه واضحه این گروه به دلیل تضاد بین دو حالت آروماتیک و میوه ای چندان گسترش یافته نیست و به طبع تعداد عطرهای این گروه چندان کافی نیست، اما نمونه های بسیار خوبی از این گروه وجود داره که از بین اونها میشه به Thierry Mugler Womanity Aqua Chic، Remy Latour Cigar،Jovoy L’Arbre de la Connaissance ، Michael Kors Michael For Men، و Azzaro Chrome Legend اشاره کرد.

آروماتیک

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

  1. مطلب بسیار مفیدی بود. سپاسگزارم
    چند تا از بهترین عطرهایی که در این دسته بندی تجربه شون کردم:
    Wood Sage & Sea Salt Jo Malone London
    Lavender Eau de Cologne L`Occitane en Provence
    Uomo Lorenzo Villoresi
    Bracken Man Amouage

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Web Statistics
بستن
بستن

بلوک تبلیغ حذف شد

با غیرفعال کردن مسدودکننده تبلیغات از ما حمایت کنید